The Outer Worlds

0
8657

The Outer Worlds je akční sci-fi RPG z pohledu první osoby, jehož zajímavý příběh začíná až v roce 2285. V tu dobu privátní korporace založily ve vzdáleném planetárním systému Halcyon soběstačnou kolonii (Halcyon v angličtině znamená idylické a příjemné období či místo), která měla přelidněné zeměkouli odlehčit a samozřejmě za drahý peníz nabídnout jakémukoliv zájemci nový život se zajištěnou prací a skvělou budoucností v úplně jiném světě, než je ten pozemský. Na jedné dopravní lodi jménem Hope (Naděje) se v hibernačním spánku ocitáte i vy spolu s dalšími stovkami natěšených cestujících.

Výsledek obrázku pro The Outer Worlds

Jenže po cestě se něco zvrtne v navigaci a Hope zcela proti svému jménu zaparkuje daleko od Halcyonu, kde sama zůstane dalších 70 let. Zrovna vy máte obrovské štěstí, protože podpora života v hibernačních kapslích by již dlouho nevydržela, jenže si vás najde koloniální uprchlík Phileas Welles, jenž se rozhodl proti zkorumpovanému Halcyonu bojovat, ale jaksi je v tom sám. Kolonie Halcyon totiž nemá klasickou vládu, ale provozuje ji několik průmyslových korporací, takže vám asi dojde, že to dole není zrovna tak růžové, jak jejich propaganda navenek vykresluje.

Phileas se dole nemůže objevit, protože je celokoloniálně hledaným zločincem a tak se mu do jeho plánů velmi hodíte. Na druhou stranu, bez něj byste byli dávno mrtví a žádná hra The Outer Worlds by vlastně ani nevznikla, protože by nebylo o čem vyprávět… Jakmile ve své kapsli dopadnete na první z jedenácti planet Halcyonu jménem Terra-2, začíná skvěle napsaný příběh, který si navíc můžete vlastními činy mírně ohýbat

The Outer Worlds naprosto exceluje zejména dvěma prvky, které vás budou nesmírně bavit prakticky po celé dobrodružství. Tím prvním je všudypřítomný absurdní humor, který prostupuje prakticky vším, od cedulí a plakátů až po rozhovory. Opravdu se nepamatuji, kdy naposledy mě nějaká hra tak moc rozesmála, až bych se nebál The Outer Worlds titulovat jako akční sci-fi grotesku. Vtipně nadepsané propagandistické plakáty vám jistě evokují Fallout: New Vegas, ale té srandy při dialozích tu je daleko více.

Výsledek obrázku pro The Outer Worlds

Hra při hraní připomíná mix sérií Bioshock, Fallout a Mass Effect. Podmořské a nebeské dobrodružství podobným nápadem na rajské společenství a propagandistickými cedulemi (ve hře jich zejména při trochu zdržujícím nahrávání mezi lokacemi uvidíte stovky a později tyto plakáty přímo reflektují i vaše počínání!), postapokalyptické putování zase velmi podobným RPG progresem a vesmírnou ságu obdobným stylem zdejšího hvězdného světa.

Tím druhým prvkem, který skvěle doplňuje někdy mírně a někdy hodně absurdní humor, je možnost naprosto kohokoli zabít, a to včetně hlavních postav v příběhu, pro které pracujete a které vám zadávají úkoly. Klidně vaši kamarádku, šéfa města, obyčejného chudáka dělníka až po jakéhokoli roztodivného živočicha. Platí, že cokoli živého potkáte, to lze zlikvidovat. Tedy až na jednu velkou výjimku. Váš zachránce Phileas Welles se vždy ukrývá za nějakou překážkou či neprůstřelným sklem. Tato zabití mají v kontextu situace různý další vliv na hru. Od snížení vaší reputace u jedné ze 7 frakcí zabitého (celkově tu je 14 různých společenstev) až po hromadnou bitku s jeho kolegy.

Výsledek obrázku pro The Outer Worlds

Výsledek obrázku pro The Outer Worlds

Výsledek obrázku pro The Outer Worlds

The Outer Worlds není primárně střílečka. Jako vedlejší příznak vaší dlouhé hibernace a Wellesových oživovacích dryáků máte ještě k dispozici *efekt zpomalování času. Hodně propracovaný je ale vývoj vaší postavy, která má takové jméno, jaké jí sami dáte. Základem je 7 dovedností od zbraní na blízko po velení, které se dělí na dalších 18 činností, jako je blokování útoků, lhaní či léčení. Do 50. úrovně dovedností si obdržené bodíky přiřazujete nejprve ke každé zastřešující dovednosti, zatímco nad padesátku již můžete body distribuovat naprosto svobodně konkrétně do jednotlivých činností.

Výsledek obrázku pro The Outer Worlds

Minimální HW požadavky The Outer Worlds

  • Procesor: Intel Core i3-3225 nebo AMD Phenom II X6 1100T
  • Grafická karta: Nvidia GTX 650 Ti nebo AMD HD 7850 (2 GB VRAM)
  • Operační paměť: 4 GB RAM
  • Pevný disk: 40 GB
  • Operační systém: Windows 7 (64-bit)

Doporučené HW požadavky The Outer Worlds

  • Procesor: Intel Core i7-7700K nebo Ryzen 5 1600
  • Grafická karta: GeForce GTX 1060 nebo Radeon RX 470 (6 GB VRAM)
  • Operační paměť: 8 GB RAM
  • Pevný disk: 40 GB
  • Operační systém: Windows 10 (64-bit)

 

Zdroje: Zing.cz
gamebro.cz/
google.com

Předchozí článekWoT – Vánoční operace 2020 je tu!!
Další článekDeath Stranding

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here