Death Stranding

0
9338

Jádrem zážitku Death Stranding je příběh, vyprávěný s takovou filmařskou silou, že si alespoň některé postavy naprosto zamilujete, i kdybyste byli z kamene. Je to záhada, která neustále překvapuje a žene vás vpřed, abyste odhalili další její tvář. Je to dojemná meditační poezie o kráse přírody a poetice lidské odvahy i odhodlání, podpořená soundtrackem plným nádherných, tesklivých písní. Je to zuřivá akce, ve které bojujete ze zástupy smrtících nepřátel všemožnými puškami, výbušninami a složitějšími zbraněmi, které vám nechci všechny vyzrazovat. Death Stranding je mnohem víc, než se na první nebo desátý pohled může zdát. Jak se říká: tohle vám nemůže nikdo vysvětlit. To musíte zažít.

Death Stranding je pro lidi co mají rádi (nebo alespoň snesou) hodiny filmových sekvencí, většinu času pomalejší a přemýšlivější tempo hry nebo třeba „typicky japonskou“ dávku patosu, který je ve své extrémní srdečnosti a upřímnosti pro Evropana nebo Američana poněkud nepřirozený (to ale pomáhají vyrovnat špičkoví evropští a američtí herci s jejich nezaměnitelným projevem).

Související obrázek

Premisa Death Stranding je, alespoň co se hratelnosti týče, až skandálně jednoduchá. Jsme v Americe, zdevastované a rozdrobené nadpřirozeným kataklyzmatem. Lidstvo, tedy co z něj zbylo, se povětšinou schovává v malých kapsách civilizace, a je pouze na individuálních kurýrech, aby zbytky civilizace spojovali. Životně důležitými materiály i zcela triviálními hračkami, případně pizzou. Jedním z těchto hrdinů jste i vy, tedy herec Norman Reedus, který v Death Stranding propůjčil svůj obličej, tělo i hlas svému virtuálnímu alteregu Samovi.

Výsledek obrázku pro Death Stranding

Během vaší cesty narazíte na nádherné i bizarní výjevy podpořené špičkovým technickým zpracováním a krásnou hudbou. Když se zničehonic spustí nějaká skladba na pozadí vaší pouti, Death Stranding působí skoro až meditativním dojmem. Ze snění vás však snadno vytrhne klopýtnutí hlavního hrdiny nebo nějaké nebezpečí. Nic vás nepřipraví na to, co ve hře uvidíte, a nic by vás především ani nemělo připravovat. Nad některými situacemi prostě zůstává rozum stát.

Výsledek obrázku pro Death Stranding

Korunu titulu pak nasazuje strhující příběh, který vás záměrně dlouho drží v nejistotě, ale nakonec vám dá jednoznačné odpovědi na drtivou většinu položených otázek. To je v případě mysteriózních scénářů něco čím dál vzácnějšího a zároveň je to podle mě to nejdůležitější. O významu příběhu můžete diskutovat a rozjímat nad ním. Můžete určitě s přáteli řešit smysl některých situací. Ale po skončení hry nemusíte běžet na internet, aby vám někdo jiný vysvětlil, co to vše vlastně znamenalo a jak máte události interpretovat. Zážitek navíc umocňují české titulky, jejichž překladatel se mistrně vyrovnal s všemožnými dvojsmysly, slovními hříčkami, termíny a symboly.

Výsledek obrázku pro Death Stranding

Výsledek obrázku pro Death Stranding

Výsledek obrázku pro Death Stranding

Minimální HW požadavky
Operační systém (OS): Windows 7 / 8.1 / 10 (vše 64-bit)
Operační paměť (RAM): 8 GB
Procesor (CPU): Intel Core Core i5-680 3,6 GHz / AMD Phenom III X4 940
Grafická karta (GPU): NVIDIA GeForce GTX 650 Ti / AMD Radeon R7 260
Místo na disku (HDD): 50 GB
DirectX: 11

Doporučené HW požadavky
Operační systém (OS): Windows 10 (64-bit)
Operační paměť (RAM): 16 GB
Procesor (CPU): Intel Core i7-4770K 4-Core 3,5 GHz / AMD FX-9370
Grafická karta (GPU): NVIDIA GeForce GTX 980 4GB / AMD Radeon RX480 4GB
Místo na disku (HDD): 50 GB
DirectX: 11

 

Zdroje:
– google.com
– czc.cz
– alza.cz

Předchozí článekThe Outer Worlds
Další článekWoT – Změny ve verzi 1.7.1

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here